Служителите в НСИ протестират: Искаме по-високи заплати и да бъдем уважавани

Очакват от премиера Николай Денков да ги покани на разговори

11.10.2023 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Протест на служители на Националния статистически институт. Основното искане e заплатите им да бъдат увеличени средно с по 500 лева, в момента са около 1200 лв. Очакват от премиера Николай Денков да ги покани на разговори.

Протестиращите служители са категорични, че заплатите им са от най-ниските в държавната администрация. Последното увеличение на възнагражденията им е през миналата година с едва 10%.

"Ние произвеждаме средните заплати по институции и знаем заплатите във всяка една институция. Промяна в заплатите през 2023 година нямаше, нито промяна в капиталовите разходи и разходите за издръжка", каза председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов.

Правителството е подписало ангажимент към статистическата система в България, в който се гарантира подкрепа с финансови средства. Към момента той не е изпълнен.

"Наистина искаме г-н Денков да ни уважи, искаме да бъдем чути, искаме професията ни да бъде уважена, защото ние сме сериозни, ангажирани с научен труд хора. Искаме достойни възнаграждения", настоя председателят на КТ "Подкрепа" в НСИ Рая Петрова.

Освен в столицата, служители на НСИ излязоха на протести и в други градове на страната, като етап от преминаването към ефективни стачни действия.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Г.Симеонов
преди 6 месеца
1. Тези 1200 са пълна лъжа. Изчислени са като са включени заплатите на чистачки, шофьори и други неспециализирани дейности ... ако така смятат инфлация и БВП - жална ни майка.2. В другите администрации нямат толкова разпределени пари по европейски проекти ... Този Атанасов да си каже заплатата и допълнителните пари - проекти, командировки, лимузини ...Вярно ли е, че продължава да преподава в УНСС !? Сигнализирай за неуместен коментар