България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обещаха, но не увеличиха заплатите на университетските преподаватели - кой ще поеме вината?

Увеличението последно се получи на 1810 лв., нашите изчисления бяха на 1880 лв., каза проф. Лиляна Вълчева

11.10.2023 | 08:15 Редактор: Толя Стоянова

От Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ възразиха срещу обещаното, но забавено изплащане на увеличението на заплатите на университетските преподаватели. Междувременно са внесени промени в Закона за висшето образованието, които предвиждат увеличение на заплатите на преподавателите във ВУЗ-овете, като минималната за най-ниската академична длъжност не трябва да е по-малко от 125% от средната за страната.

"Парите все още не са стигнали до преподавателите. Зам.-министърът на образованието проф. Генка Петрова пречи на процеса. Нещото, което много ни възмути, е представянето на изчисленията ѝ за заплата за асистента - 750 лв. Нашият синдикат е на доброволен принцип. Изчисленията ни винаги са базирани на всички критерии в образованието. Финансовият отдел на министерството подготви няколко варианта, които на нас не ни допаднаха. Предложихме на една от срещите наш вариант - когато той беше представен, беше одобрен и от акад. Денков. Този вариант разпределяше средствата съобразно броя на академичния състав и заплатата към момента. Увеличението последно се получи на 1810 лв., нашите изчисления бяха от 1500 лв. на 1880 лв.", каза проф. Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование и наука" в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че се е стигнало до искане на оставката на проф. Генка Петрова. Провела се е среща с министъра на образованието Галин Цоков, който се е опитал да оправи нещата, но проф. Петрова не е присъствала на срещата.

"Излъгала е министъра, че е в Пловдив на форума, а тя не е била. Направила е презентация и веднага е напуснала залата", посочи проф. Вълчева.

"Условията, които се поставят на младите асистенти, са много. Имат работа със студентите, провеждат и практики, които са извън висшите училища, да не говорим и за административната дейност, от Агенцията по акредитация сме непрекъснато в някакви процедури", коментира проф. Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, ако парите не бъдат дадени като увеличения във висшите училища, а се ползват като компенсация за средства, които са дадени преди това, ще последват много сериозни действия.

"При всички случаи проблемите идват от едно недоглеждане от страна на държавата по отношение на коефициентите в професионалните направления. Най-висок е при медицинските науки - 8,5. Много от тях са лекари в болниците, водещи специалисти", заяви проф. Вълчева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа