Ако горивата поскъпнат заради войната в Израел, няма да има компенсация от 25 ст.

Повишаване на цените като при военната операция на Русия в Украйна не се очаква

10.10.2023 | 18:57 Редактор: Елеонора Танева

Петролът поскъпва с 4% след сблъсъците между израелските сили и тези на "Хамас", които задълбочиха политическата несигурност и нестабилност в Близкия изток. Регионът е източник на близо една трета от суровия петрол в света. Според финансови анализатори и Израел, и Палестина, произвеждат малко количество петрол.

"Ръстът на петрола е между 3 и 4% и след първоначалния ръст в понеделник, търговията е изключително спокойна, без големи колебания", коментира ръководителят на "Финансови пазари" Димитър Георгиев.

По думите му ръстът на цената на петрола не е голям. Той се дължи на притеснението, че и други страни, като Иран, могат да бъдат въвлечени.

"Както аз, така и пазарите очакваме конфликтът да остане локален, без да бъдат въвлечени други страни. Като производител на петрол Иран не е значим играч в момента на пазарите, защото през 2018 година тогавашният президент Доналд Тръмп скъса ядрената сделка с Иран и наложи тежки санкции върху износа на петрол. Тези санкции важат и до момента", добави Георгиев. 

Иран е изнесъл едва 1,400 млн. барела петрол, което е по-малко от 2% от световното производство. Въпреки че е минимален участник на пазара на суровината, страната държи тази ивица, през която минава 1/3 от световната търговия, коментира експертът. 

"Ако те затворят тази ивица - това ще доведе до поне 20% ръст на цената на петрола. Ръстът на цената на петрола при войната в Украйна беше по-голям, защото Русия е един от най-големите производители и износители на петрол и на газ", уточни експертът.

Според финансовия министър Асен Василев, при повишаване на цените на петрола, ще се търси друга компенсираща мярка за потребителите, защото отстъпката от 25 стотинки за литър е икономически неоправдана. 

"Тази мярка е отстъпка, която работеше в редица европейски държави, беше спряна от ЕК във всички тези европейски държави. Единственият начин тази мярка да бъде възобновена е ако тя важи за всички автомобили в това число и за небългарските транзитно преминаващи, което би я направило икономически неоправдана, тъй като няма целево да се подпомогнат българските потребители, така че по-скоро ще се търси друг вариант да се подпомогнат гражданите", прогнозира финансовият министър.

За Димитър Хаджидимитров, увеличението на цените на петрола няма да повлияе върху цените на горивата у нас. 

"Днешния ден ни отвори с едно леко понижение на цените, ако няма едно разширяване на военните действия извън региона, не мисля, че в следващите дни ще има по-високи цени. Ако се задържи тази тенденция около 86 долара на колонка, ще виждаме по-ниски цени за потребителя", сподели очакванията си управителят на бензиностанция.

Експерти обърнаха внимание, че в момента има излишък на производство на петрол в света и успокоиха, че няма недостиг на такъв. 

Вижте повече в репортажа.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)