Московският патриарх Кирил моли Неофит за съдействие за Руската църква

Скоро той ще изпрати нов предстоятел на храма

05.10.2023 | 13:46 Редактор: Тодор Петров
Московският патриарх Кирил моли Неофит за съдействие за Руската църква

Развитие по казуса с Руската църква в София. Московският патриарх скоро ще изпрати нов предстоятел на храма. Не е ясно кога обаче кога точно ще стане това. 

Избраното от патриарх Кирил духовно лице ще има възможността да оглави първото богослужение след отварянето на храма.

Преди това има административна процедура - официално предаване на управлението на сградата и наличния църковен инвентар в нея, както и евентуално извършване на финансова ревизия.

До развръзката се стига едва след като снощи руският патриарх Кирил отговори на писмото на българския патриарх Неофит. В отговора му пише, че решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история. Патриарх Кирил изразява дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците.

В писмото той моли патриарх Неофит за съдействие при пристигането на новия предстоятел на храма и неговото настаняване в София. Патриарх Кирил посочва, че политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да могат да разрушат вековните връзки на братство и любов в Христос.  В писмото се припомня още, че в дните след затварянето на храма много православни християни са се молили през заключените врати на Руската църква и са оставили цветя и молитвени бележки пред входа на храма, дори са излезли на протести.

Към момента няма отговор от Светия Синод на писмото на патриарх Кирил.

Снимка: БГНЕС