fallback

Денков критикува депутати за "просташки изказвания", отвърнаха му с "оставка"

Според премиера част от народните представители искат България да напусне ЕС

04.10.2023 | 16:40 Автор: Елеонора Танева

Премиерът Николай Денков участва в дебата в НС за проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено на 3 октомври, внесено от съпредседателя на ПП Кирил Петков, Атанас Атанас от ДПС и Делян Пеевски от ДПС.  Акад. Денков се обърна към депутатите с "уважаеми и неуважаеми народни представители". Думите му бяха посрещнати със скандирания "Оставка!" от страна на опозицията.

Премиерът определи като политизиран дебата в парламента за споразумението между държавата и протестиращите енергетици, подписано снощи.

"Този разговор беше изпълнен с много неистини и откровени лъжи. Той беше допълнен и с определени простащини. Срам е в това Народно събрание да се води разговор по такава важна тема и в тази тема вие да вкарвате просташки подмятания и лъжи“, заяви министър-председателят на депутати от опозицията.

"Искането да има споразумение беше точно от протестиращите. Искането това споразумение да влезе в парламента беше на протестиращите и всеки, който оспорва искането на обсъждането на това споразумение, възразява на искането на протестиращите", каза още премиерът.

Акад. Денков отново поясни, че очакваните от ЕС между 3 млрд. и 4 млрд. лв. за въглищните региони няма да бъдат разпределяни между приятелски фирми, а инвестирани в икономическо развитие и нови работни места".

Според Денков част от депутатите искат България да напусне ЕС и заради това твърдят, чене бива да спазваме европейските директиви.

"Все не знаят как да го направят, защото голяма част от българското общество е проевропейски настроено", допълни министър-председателят. Според него има и такива, които не се интересуват от доброто за хората, а от частно-партийни си интереси.

Министър-председателят категорично отрече каквото и да е намерение да иска оставката на енергийния министър Румен Радев.

"Това е човекът, който трябва да свърши огромната част от работата, която предстои през следващите месеци“, посочи акад. Денков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback