Кой избира свободата и кой „рахатлъка”?

Априлското въстание - едни въстават, други се страхуват

08.10.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

В българската история има много въстания срещу османското иго, но някак си почти винаги, поне на пръв поглед, в тях винаги въстава един регион, а другите отстрани сякаш гледат. Грубо казано - едни въстават, а други се страхуват.

Винаги се дава за пример Априлското въстание. Има изследователи, които казват - ами вижте борбите на гърците или на сърбите, и настина, там има дългодишни и масови въстания, направо цели национално-освободителни войни, а при нас не е така.

Дали това е въпрос просто на география - ние сме били прекалено близо до столицата на империята, дали на лоша организация или на народопсихология, е трудно да се каже. Има и един друг момент. Може би просто не си даваме сметка, какво е било онова време и често упрекваме нашите предци, без да знаем цялата истина за събитията от тяхната епоха.

Качени на кулата на собственото си сравнително спокойно време издаваме присъди, без да имаме и грам право на това. Дали познаваме добре дори историята на Априлското въстание?

За всичко това и за някои събития от това въстание в предаването ОПЕРАЦИЯ ИСТОРИЯ говори Христо Калистерски от дружество „Традиция”- Троян.

Целия разговор гледайте във видеото!