2856 гей двойки у нас са се заявили като семейство

Фондация ГЛАС изнесе данните от НСИ

03.10.2023 | 12:37 Редактор: Искра Ангелова
2856 гей двойки у нас са се заявили като семейство

В България има поне 5712 граждани, които живеят на семейни начала с партньора си от същия пол. Това става ясно от получените от Фондация ГЛАС данни от Национален статистически институт.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд се проведе преди две години и в него имаше възможност за посочване на съвместно съжителство без брак на един и същи адрес, независимо от пола на партньорите. Тогава фондация ГЛАС проведе национална кампания, която да популяризира тази възможност и да окуражи гей двойките в България да заявят себе си като семейство. Огласените сега данни показват, че 2856 еднополови двойки смело заявяват съществуването си и искат да имат същите права като останалите граждани.

От Фондация ГЛАС изказаха благодарността си към всички 5712 гей хора, които откликнаха на призива да се включат в преброявано и призоваха политиците да последват смелостта им и да постъпят отговорно към всички граждани, като създадат условия еднополовите семейства да имат своята правна уредба.

"Вярваме, че еднополовите семейства в България са много повече, но дефицитите на преброяването и обществената стигма не могат по покажат реалната картина. Но дори и това, че в България има хиляди двойки, които живеят като семейства без достъп до същите права, а и задължения като останалите български граждани, трябва да е достатъчно основание държавата и политиците да регулират този въпрос", коментира председателят на Фондация ГЛАС Симеон Василев, цитиран от БГНЕС.

Данните от националното преброяване, което се провежда от НСИ на всеки десет години, би трябвало да бъдат основа на законодателни и управленски решения в дългосрочен план.

На 5 септември 2023 г. излезе съдбоносно решение на Европейския съд по правата на човека по делото Коилова и Бабулкова срещу България (Koilova and Babulkova v. Bulgaria, жалба № 40209/20) и задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки. Повече за делото можете да научите на предстоящата кръгла маса за правата на ЛГБТИ семействата в България, която ще се проведе на 4 октомври, от 10 до 14 ч., в Дом на Европа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 0
Пак лъжи
преди 6 месеца
Спрете да лъжете хората! Всеки, който се съмнява, може да отвори ДФЕС и да провери дали ЕС въобще има компетентност да решава въпроси, свързани с половата идентичност. Дори да имаше такива правомощия, Конституцията на РБ се прилага с приоритет пред правото на ЕС. Според договорите с ЕС всяка държава запазва своята конституционна идентичност и ЕС няма право да взема решения извън рамките на прехвърления му суверенитет. Съдът на ЕС въобще не е компетентен да решава такъв спор, ама ..карай. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
***
преди 6 месеца
извеждаш ги от къщи водиш ги извън града и дум-дум-дум!!! Сигнализирай за неуместен коментар