От 1 октомври отсъствията по медицински причини на учениците ще се извиняват само електронно

Над 24 000 електронни извинителни бележки са постъпили в електронните дневници на училищата

01.10.2023 | 08:04 Редактор: Михаела Димитрова
От 1 октомври отсъствията по медицински причини на учениците ще се извиняват само електронно

От 1 октомври отсъствията по медицински причини на учениците ще се извиняват само по електронен път.

Над 24 000 електронни извинителни бележки са постъпили в електронните дневници на училищата. Лекарите обаче все още издават и хартиени, защото нямат обратна връзка дали дигиталният документ е стигнал до училището.

Електронната бележка влиза в училищния дневник до 15 минути след като е изпратена от лекарския кабинет. Електронната бележка е с датата от деня на прегледа, но с нея ще могат да се извиняват отсъствия от преходни дни. Сега лекарите работят по указания от 2017 г., според които с бележка може да се извиняват отсъствия от датата на прегледа. През октомври ще се признават само хартиените бележки, издадени до края на септември.

Също така учителите няма да знаят диагнозата на болен ученик, който отсъства по медицински причини, уточнението направи председателят на БЛС Иван Маджаров, цитиран от БГНЕС.

Новият начин за получаване на извинителна бележка е улеснение основно за родителите, учениците и учителите. Лекарите, според Маджаров, няма да изпитат затруднение, защото и досега повечето ги пишат на компютър и разпечатват. Освен това електронната бележка ще ограничи възможността за фалшиви извинения за отсъствия на учениците.

Снимка: Pixabay