Ел. бележки за отсъствие не спестяват ходенето до кабинета, но помагат за статистиката

Министърът на образованието увери, че така децата ще се задържат в училище по-дълго

12.09.2023 | 19:48 Редактор: Михаела Кирилова

Хартиените бележки от лекар за извиняване на отсъствия на ученици остават в историята. От 1 октомври те ще бъдат заменени от електронен документ. Новите електронни извинителни бележки за учениците ще стигат автоматично от личните лекари до училището, това обаче няма да спести висенето пред кабинетите на джипитата. 

"Трябва да се улеснят нещата така, че да има предимство за родителите и децата и да не се смесват болни със здрави деца в лекарски кабинети, за да чакаме за нещо, което може да стане и по електронен път", сподели майка.

Здравният министър, заяви, че електронните бележки няма да заменят необходимостта от преглед при лекаря, но ще помогнат за воденето на здравната статистика. Чувствителна здравна информация няма да бъде посочвана в новите електронни извинителни бележки. 

"В електронния вариант ще постъпва само тази информация за състоянието на ученика, която е необходима. По този начин гарантираме, че чувствителна медицинска информация няма да изтече някъде по веригата", увери министърът на електронното управление Александър Йоловски.

В образователната система годишно се отчитат около 270 хил. отсъствия на ученици по извинителни причини. 

"Имайки тази електронна бележка, ние ще имаме инструмент, с който да видим на какво се дължат тези отсъствия и по този начин екипите за обхват да приобщават и задържат децата по-дълго в училище", каза министърът на образованието Галин Цоков.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров, отбеляза, че електронни бележки трябва да издават всички лекари, независимо дали имат договор със Здравната каса или не.

Вижте повече в репортажа.