Скандали в НС: ПП-ДБ ще подкрепи комисията за контрол на евросредства, за да няма спекулации

"Дори и да крадете не ставате", заяви Цончо Ганев от "Възраждане"

29.09.2023 | 14:08 Редактор: Михаела Кирилова

След скандала, в който ГЕРБ обвиниха партньорите си от ПП, че се готвят да раздават европейски пари на близки до тях фирми, днес дойде решението - комисия по контрол за евросредствата. 

"Ако наистина някои колеги си въобразяват че могат да откраднат 1,5 млрд. и да го разпределят на три фирми и ако това НС го позволи, значи г-н Василев прав сте, че всички сме за някъде", коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

От ПП не бяха съгласни нито с обвиненията, нито със създаването на комисия. 

"Единствено, което правим, е да дадем още едни пари за председатели, зам.-председатели и коли. Това е едно безсмислено действие, но за да избегнем всякакви спекулации, ще го подкрепим", каза Стою Стоев от ПП-ДБ. 

БСП обаче имаха различен прочит защо се създава тази комисия.

"Управляващите партии се скараха чий обръч от фирми да открадне повече пари. Заради това се прави тази комисия", категорична бе Корнелия Нинова.

Въпреки че напрежението беше потушено между управляващите партньори, "Има такъв народ" и "Възраждане" не спестиха критики и съвети. 

"Дори и да крадете не ставате. Водете си записки от Пеевски, защото там е висш пилотаж, а вие сте ниски топки", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

"Асен е бездънна яма. Колеги от ДСП и ГЕРБ, някога ще ви дойде ли акълът, че на тези, които дадохте власт, са по-вредни и от вас", каза Тошко Йорданов от ИТН. 

Темата коментира и Кирил Петков, но не от парламентарната трибуна, а във Facebook профила си.

"Загрижените за парите на държавата" депутати за пореден път се опитват да ударят редовното правителство с фалшив скандал. Този път свързан с европейските средства. Пореден пиар ход, пореден мним скандал", написа той.

Председател и състав на комисията ще бъдат избрани, след като тя бъде обнародвана в Държавен вестник, а сега депутатите разглеждат на второ четене закона за възобновяемите източници. Докладът е 200 страници, а те са едва в началото. Очаква ги дълъг петъчен работен ден.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
Петя
преди 6 месеца
Колкото се подкрепят, толкова и се хапят... чакали Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Бля
преди 6 месеца
Не ги е срам тези наглеци от ПП! Опитват се да присвоят европари, без да делят с ГЕРБ и ДПС. Даже и Ристьо и генерала се пробваха да преметнат и да ги оставят без участие в европоекта. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Офнсхзп
преди 6 месеца
Комисия за контрол върху разпределение на евросредствата между некоалиционните партньори и правилните техни фирми, с преобладаващ дял на усвояване в полза на ГЕРБ и ДПС за сметка на ППДБ. Сигнализирай за неуместен коментар