Ракетите за Украйна нажежиха до червено страстите в парламента

Те са дефектирали, производителят заяви, че не могат да ни вършат работа, заяви Ивайло Мирчев от ПП-ДБ

27.09.2023 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

Висок тон в парламента заради оръжието за Украйна. Опозиция и управляващи спорят трябва ли страната ни отново да даде военна помощ на воюващата страна. Внесеното искане е за ракети, които са в складовете ни и са с отпаднала необходимост. Според опозицията това е национално предателство. 

"Уж решението е с цел подобряване на отбранителните способности на Република България. Така ли ще ги подобряваме, колеги, като си даряваме и последните отбранителни способности?", попита депутатът от БСП Атанас Зафиров.

"Ние трябва да имаме силна армия, да бъде модернизирана, да има съвременна техника. България не си дарява С-300, а ракети, които са дефектни, за които самият производител казва, че не могат да ни вършат работа и не може да ги ремонтира", отговори му Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

"В Комисията по отбрана надявам се да ни убедят, че даването на тези ракети ще засили нашата отбрана. Смятаме, че има начини тези ракети отново да бъдат годни", каза Александър Вълчев от ИТН.

По искане на "Възраждане" заседанието се закри за час, за да изслушат секретна информация от представители на Министерството на отбраната.

"Изключително обидно е принизяването на българската отбрана до дъвка с устата на един крушарски тигър. Би следвало всеки един от нас да се грижи преди всичко за българския национален интерес", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Жтв
преди 6 месеца
Вие сте дефектни. Да ви пратим в Украйна, заедно с ракетите. Сигнализирай за неуместен коментар