Опозицията поиска оставката на Тагарев заради ракетите за Украйна

"Той ще посегне и на последното ни работещо и надеждно зенитно ракетно въоръжение", заяви Атанас Зафиров от БСП

27.09.2023 | 12:32 Редактор: Михаела Кирилова
Опозицията поиска оставката на Тагарев заради ракетите за Украйна

Депутатите обсъждат проекта за решение на НС за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна. В него е предвидено изпращане на неизправни зенитни ракети С-300 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие от складовете на МВР. 

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

По искане на депутата от "Възраждане" Петър Петров заседанието на парламента беше закрито, за да могат народните представители да получат информация за състоянието на Българската армия и точното въоръжение, което ще предоставим на Украйна. 

По време на откритата част от заседанието от опозицията атакуваха решението и поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

"Министър Тагарев ще посегне и на последното ни работещо и надеждно зенитно ракетно въоръжение. Утре ще кажем "даваме и самите зенитно-ракетни комплекси С-300, защото нямат въоръжение и вече са станали безполезни", заяви Атанас Зафиров от БСП.

Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че предоставянето на въоръжението поставя под въпрос боеспособността на българската армия.

"Не говорим за предаване на ракети, говорим за предаване на ракетни комплекси. Лъжа е, че има дефектни ракети. Никой не ги е отварял. Никой не знае дори дали са дефектни. Това е национално предателство в чист вид", коментира той, цитиран от БНР.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС защити предложението.

"България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските ВВС, тоест те няма как да се ползват. За съжаление, такъв е животът, когато става въпрос за оръжие, което е над 30-годишно. Минималният брой, който се предвижда да бъде даден, няма по никакъв начин да застрашава военната готовност на българската армия", категоричен е Гаджев.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Магаренко
преди 7 месеца
Вие знаете ли, че обезоръжаването на БА е престъпление, също и ощетяването на държавния бюджет, например чрез дарение за Украйна? Прокуратура в тази държава има ли? Сарафов, дека си, бре? Сигнализирай за неуместен коментар