Завесата падна: Кои са фаворитите за кметския стол в София?

Началото на предизборната кампания е на 29 септември

25.09.2023 | 13:37 Редактор: Елеонора Танева
Завесата падна: Кои са фаворитите за кметския стол в София?

Всички имена в големия щурм към "Московска" 33 са ясни. 8 са основните претенденти за кметския стол в столицата. 

Последният оповестен кандидат е този на ГЕРБ - журналистът Антон Хекимян. Добре познат в гилдията. Години наред е репортер в БТВ новините, водещ на сутрешния блок, а през последните години и директор на "Новини и актуални предавания". Неговата кандидатура издига коалицията ГЕРБ-СДС.

Основният му опонент е номинацията на ПП-ДБ и "Спаси София" - Васил Терзиев. Той е бизнесмен, основател на IT компания. Кандидатурата му стана ясна още през месец юли. Събра и голяма част от общественото внимание заради факта, че членове от семейството му са били сътрудници на Държавна сигурност. Битката за София е първата политическа изява на Терзиев.

Ваня Григорова е червената номинация в битката за столицата. Зад синдикалистката застават БСП и "Левицата". Григорова е икономист, част от екипа на КТ "Подкрепа". През годините, като част от синдикалното движение, участва в редица социални инициативи и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Третата по големина партия - "Възраждане", също участва в борбата за София. Нейният представител е Деян Николов. Икономист и депутат в настоящето 49-о Народно събрание. Николов беше един от двигателите при събирането на подписи за референдума на партия "Възраждане" за запазване на българския лев.

Вили Лилков е кандидатът на новосформираната коалиция "Синя София". Той е физик и бивш депутат в 43-ото Народно събрание като част от "Реформаторския блок". Четири мандата общински съветник в столицата, два от които като заместник-председател. Това не е първото участие на Лилков в местния вот като кандидат за кмет на столицата. През 2015 г. той е кандидат от "Реформаторския блок".

Ивайло Вълчев влиза в надпреварата като кандидат на "Има такъв народ". Вълчев е сценарист и един от учредителите на партията на Слави Трифонов. Той е депутат в 45-ото, 46-ото и 49-ото Народно събрание.

Карлос Контрера е номинацията на ВМРО. Той е юрист по образование, а от 2015 г. е общински съветник в столицата. През втория си мандат е председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност, но в началото на юли подава оставка заради натрупано напрежение между ВМРО и ГЕРБ в местния парламент.

Радостин Василев е издигнат от инициативен комитет. Той е юрист и депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание като част от "Има такъв народ". След като напуска партията на Слави Трифонов се присъединява към редиците на "Продължаваме промяната" и е избран от тяхната листа в 48-ото и 49-ото Народно събрание. След като пусна записи от заседание на партията, той напусна и в момента е независим народен представител.

Всички кандидати вече са ясни, а началото на предизборната кампания е на 29 септември.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
който плаща, той пор
преди 7 месеца
Ако Делян Пеевски беше спонсорирал ПП-ДБ, вероятно той щеше да е техният кандидат! И щеше да е по-приемлив от сегашния наследник на генерали от ДС! Сигнализирай за неуместен коментар