Тежка техника вече е на входа на София, над 1 млн. души се очаква да подкрепят земеделците

Очаква се блокада на жълтите павета тази вечер

19.09.2023 | 07:00 Редактор: Вяра Димова
Тежка техника вече е на входа на София, над 1 млн. души се очаква да подкрепят земеделците

Националният протест на земеделските производители заплашва да блокира центъра на София. От снощи някои от тях са на входа на "Ботевградско шосе" с трактори, автобуси и автомобили от различни краища на страната. Инициативният комитет очаква над 1 млн. души да се включат в недоволството пред прозорците на властта.

След протестите в понеделник земеделските производители поставиха условие - да не блокират центъра на София, ако правителството изпълни исканията им в срок до 15:00 часа. Тази сутрин земеделските производители ще съгласуват протестните си действия със Столична община.

По думите им през деня няма да има тежка техника на жълтите павета заради протеста на синдикатите, който започва на обяд. А блокада на жълтите павета се очаква най-рано тази вечер и то ако не бъдат изпълнени исканията им - да бъде спрян вносът от Украйна не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на мляко, месо и мед.

Настояват също до 30 септември да получат пълния размер на компенсациите заради повишените разходи заради войната в Украйна и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чийто площи са пропаднали напълно. От инициативния комитет заявиха, че исканията са на целия бранш, а не само на зърнопроизводителите.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 2
Тъй, тъй
преди 7 месеца
Къде ги преброиха тия 1 милион души? С руски дрон ли? *** милиони от ЕС, значи трябва да се съобразиш с ЕК. Иначе връщаш парите. Сигнализирай за неуместен коментар