Радев: Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт

"Постигането на целите за устойчивото развитие изискват ясна политическа воля", подчерта държавният глава

18.09.2023 | 20:17 Редактор: Михаела Димитрова
Радев: Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт

Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социални системи в световен мащаб от войната в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк. Държавният глава ръководи българската делегация и представя страната ни в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Днес президентът участва в Срещата на върха за Целите на устойчиво развитие. Политическият форум на високо равнище е под егидата на Общото събрание на ООН.

Румен Радев подчерта, че днешната среща за Целите за устойчивото развитие бележи средата на периода за постигането на амбициозните цели, насочени към ускоряване на развитието в социален и икономически план при едновременно запазване на усилията за опазване на околната среда и поставени още през 2015 г.

Президентът цитира и думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че само 15% от тези цели ще бъдат изпълнени, ако няма промяна в подходите. "Една огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес", заяви държавният глава и посочи, че причините са в застъпващите се кризи: Ковид-19, енергийната криза, военните конфликти и промените в климата.

По думите му това оказва негативно влияние върху общото  икономическото и социално развитие, бедността и здравеопазването. "Трябва да се полагат много повече и много по-координирани усилия на всички нива", посочи президентът.

По думите му постигането на успех изисква преди всичко ясна политическа воля и ангажираност на правителствата, на гражданския сектор и на бизнеса. "Това важи особено и за България, която продължава да се бори с бедността и с неравенствата, а диалогът като основно средство за намиране на решение, отстъпва пред конфронтацията", посочи още Румен Радев.

Държавният глава каза още, че форумът има за цел да насърчи диалог и постигането на консенсус. Той допълни, че преди всичко е нужна политическа воля, ако тя е на лице, голяма част от проблемите ще имат решение.

"Войната в Украйна подкопава икономическото, социалното развитие и сигурността в глобален мащаб. Тя трябва да намери решение колкото се може, по-бързо", каза още президентът и посочи, че наред с целите за устойчиво развитие, няма как темата да не влезе във фокуса на Срещата на върха.

Румен Радев изрази очакване ООН, създадена в годините след унищожителната Втора световна война, да засили роля си като инструмент за намиране на мир.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR