Радев: Илинденско-Преображенското въстание e ярък символ на българския дух

То остава нравственото знаме на нашата борба за правда, каза държавният глава в Разлог

15.09.2023 | 23:05 Редактор: Вяра Димова
Радев: Илинденско-Преображенското въстание e ярък символ на българския дух

За мен е чест да отбележим заедно героичната 1903 г. fт Илинден, през Преображение и Кръстовден, преди 120 години македонските и тракийските българи написаха своята незабравима епопея на свободния дух. Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надхвърлиха далече неговите непосредствени политически и военни цели и рамките на епохата. То се превърна в ярък символ на българския дух и остава нравственото знаме на нашата борба за правда и за човешки права. Това каза президентът Румен Радев в Разлог.

"Нашите предци издигнаха и развяха гордо това знаме, защото избраха пътя на саможертвата и поеха по този път към безсмъртието, водени от свещения идеал да живеем като един народ в общо, свободно и независимо отечество", заяви президентът.

Държавният глава благодари на всички граждани на Разлог за това, че пазят жив спомена за високата цена на свободата и продължават да тачат нейните символи и герои.

"Имената на всички, оставили ярка, светла диря в съдбата на своя край, тук не просто са изписани по множеството паметници, но те се пазят в сърцата на поколенията", каза още Радев.

Снимка: Прессекретариат на президентството