Денков: Призвани сме да браним ценностите от Илинденско-Преображенското въстание

2 август е символ, каза министър-председателят на церемонията по повод честването

02.08.2023 | 22:58 Редактор: Вяра Димова

Призвани сме да браним ценностите от Илинденско-Преображенското въстание. Това каза министър-председателят на Република България Николай Денков по време на церемонията за честването на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

"2 август е символ. На тази дата преди 120 години българите в Македония и Одринска Тракия доказват, че идеята за демократска република, в която българи, турци и евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение не е увиснала на бесилото заедно с Левски. Тази идея придава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството на между всички народности", заяви министър-председателят.

"Илинденско-Преображенското въстание е събитие с особено висока историческа стойност за съвременната българска нация, защото поривът за свобода не е егоистично-националистически. Идейното знаме на тази свобода е пълната автономия на Македония и Одринско с равни права, равни задължения, равни отговорности и равни възможности за развитие на всички общности, без разлика от етнос и вяра", каза той, цитиран от "Фокус".

"Подобни реформи са обещани от Берлинския договор от 1878 година, но никога не се реализират в западащата Османска империя. Не е случайно, че българите са движещата сила в най-масовото въстание срещу османската империя в тези земи. Географските области на Македония и Одринска Тракия по това време са най-многочислената и политически най-активната част от иначе разнородното население", каза още той.