Калин Стоянов: Мигрантският натискът е в пъти по-голям от миналата година

"За последното денонощие имаме недопуснати 980 опита за нелегално преминаване", съобщи министърът на вътрешните работи

16.09.2023 | 11:45 Редактор: Михаела Кирилова

"Мигрантският натискът е в пъти по-голям в сравнение с миналата година, но в последния месец много по-голям е броят на недопуснатите преминаващи нелегални мигранти, за сметка на задържанията във вътрешността на страната", заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Елхово.

"За последното денонощие имаме недопуснати 980 опита за нелегално преминаване, като във вътрешността на страната са задържани едва 40 човека. Има дни, в които бройката на недопуснатите нелегални мигранти варира от 1400 - 1500 на денонощие", посочи Стоянов.

Относно оборудването с техника и оръжие за охрана на държавната граница, министърът заяви, че в момента има "крещяща нужда от високопроходими автомобили и специална техника за охрана на държавната граница". В началото на следващата година се очаква да бъдат доставени 160 високопроходими автомобила.

Относно влизането на България в Шенген вътрешният министър коментира, че това е приоритет на правителството.

"Имаме подкрепата на абсолютно всички държави-членки. Вътрешнополитически боричкания в две от държавите не бива да превръщат България и Румъния в залог за това, да не бъдат приети в Шенген", каза още министърът на вътрешните работи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR