Мария Габриел: Оставаме ангажирани към политиките на Съвета на Европа

България ще участва в дискусиите по новите предизвикателства в дневния ред на организацията, обяви външният министър

14.09.2023 | 17:05 Редактор: Вяра Димова
Мария Габриел: Оставаме ангажирани към политиките на Съвета на Европа

"България е и ще остане ангажирана към политиките на Съвета на Европа - върховенството на правото, демокрацията и правата на човека. Страната ни ще се включи и в дискусиите по новите предизвикателства в дневния ред на организацията - изкуственият интелект и правата на човека, киберсигурността и глобалните предизвикателства", заяви министърът на външните работи Мария Габриел по време на разговора си с Генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Тя припомни, че през 2022 г.  се навършиха 30 години от членството на България в организацията, която има важна роля за демократичните промени в страната и присъединяването ѝ към Европейския съюз.

"Високите стандарти, които са утвърдени от Съвета на Европа, са водещи при разработването и на националното законодателство", отбеляза вицепремиерът. Тя даде за пример приетите наскоро промени в съдебната система, както и по отношение на защитата от домашното насилие.

Мария Габриел допълни, че българската страна участва активно и в разширените области на сътрудничество на Съвета на Европа. Тя посочи, че едно от първите решения при встъпването ѝ в длъжност е било присъединяването на България към споразумението за създаване на регистър на щетите, причинени от руската агресия срещу Украйна.

Срещата с Генералния секретар на Съвета на Европа се състоя в рамките на посещението на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в Страсбург, където тя проведе срещи и с генералния секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Деспина Хадзивасилио-Цовили и с председателя на Европейския съд по правата на човека Шийфра О’Лиъри.

Снимка: МВнР