Радев: Хората искат да отхвърлят чувството за обреченост, че някой друг ще решава вместо нас

Президентът участва в тържествената церемония по издигане на националното знаме на България в Ямбол

13.09.2023 | 21:52 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Хората искат да отхвърлят чувството за обреченост, че някой друг ще решава вместо нас

На Рожен, на Шипка, на Петрова нива и навред из страната усещам просветлено и искрено желание у хората да отхвърлят натрапвания комплекс за малоценност, на чувството за обреченост, на внушението, че някой друг ще решава вместо нас. Усещам го и тук, в Ямбол. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествена церемония по издигане на националното знаме на България в града. Родолюбивото начинание за издигане на българското национално знаме на най-високото място в Ямбол – хълм "Боровец" се осъществява по инициатива на Община Ямбол и е подкрепено със средства, набрани чрез дарителска кампания.

По думите на президента инициативата е пореден израз на пробуденото българско родолюбие и в него е и пътят към съхраняването на нашата държава и развитието на обществото. Радев приветства усилията на общинското ръководство и гражданите на Ямбол, дарили лични средства в подкрепа на инициативата.

"Националният ни трибагреник ни носи гордост в победите, дързост и упование в изпитанията. Българският трибагреник е символ на споделени върхове, на приемственост между поколенията, на общност и единение", посочи президентът и изтъкна множеството поводи българското национално знаме да бъде развято на Антарктида, на Еверест и из целия свят при постиженията на българи в спорта, културата и науката. 

Радев призова трибагреникът да бъде издиган като противоотрова на нихилизма и като послание към нашите деца и поколенията, че България ще пребъде. „

"Нека с делата си бъдем достойни защитници на националните символи и отстояваме свободата, честта и името на нашия народ", заяви още президентът.

Историята на българското знаме има специално значение за Ямбол, тъй като идеята за създаването на първообраза на националния трибагреник принадлежи на българския патриот от Ямбол Иван Параскевов, а изработването му през 1877 г. е дело на неговата дъщеря Стилияна Параскевова.

Снимка: Пресцентър на президентството