Министър Вътев настоява за възстановяване на поливното земеделие

Не може да правим компромис и апелирам да се мобилизираме, заяви земеделският министър

13.09.2023 | 10:54 Редактор: Тодор Петров
Министър Вътев настоява за възстановяване на поливното земеделие

Правим всичко възможно за възстановяване на поливното земеделие в България. Екипът на МЗХ има огромна мотивация да направи каквото трябва това да се случи, защото е от ключово значение за сектора. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на работна среща с представители на дружеството „Напоителни системи“ и областните дирекции „Земеделие“, която се проведе в БАН. 

В нея участваха още заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев, изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

"Надявам се да има разум и хората да вземат решения, за да може да облекчим работата на земеделските стопани, да произвеждат повече български продукти и да има повече доходи за всички", посочи министърът.

Той коментира, че в страната ни има много вода, а нямаме напояване и даде за пример, че в България се добиват 400 кг царевица от декар, а в Гърция 2 тона, което показва разликата между поливно и неполивно земеделие. 

"Не може да правим компромис и апелирам да се мобилизираме и максимално да бъдат реализирани проектите в сектора", настоя министър Вътев. 

По думите му предстоят за изпълнение 24 проекта за 108 млн. лв. Министърът разясни, че предстои да се събере информация колко земеделски производители имат нужда от напояване и задачата е да търсим как през инфраструктурата, която използва „Напоителни системи“, водата да стигне и да обслужва нуждите на фермерите.

"По инициатива на борда на директорите на „Напоителни системи“ се подготвя меморандум за сътрудничество между дружеството и катедра „Хидротехника и хидромелиорации“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия", информира заместник-министър Георги Тошев. 

Според него е важно да се работи съвместно с науката и с нея да се върви към развитие. Той обясни още, че се планира и изготвянето на стратегия за поливно земеделие, като преди това ще бъде направено проучване на нуждите от поливане на фермерите и каналната мрежа.