Мобилни кукли ще пазят децата на пешеходните пътеки в Етрополе

Фигурите Боби и Кели са цветни и с размерите на деца в реален ръст

13.09.2023 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Мобилни кукли ще пазят децата на пешеходните пътеки в Етрополе

На два от най-оживените булеварди в Етрополе бяха поставени мобилни кукли с имена Боби и Кели. Целта е те да насочват вниманието на шофьорите, че се намират в район, в който трябва да съобразят скоростта си и да бъдат внимателни и отговорни към малките участници в движението. 

Мобилните кукли са от инициативата "Пресичай безопасно с Боби и Кели", осъществена в Етрополе благодарение на "Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе". Фигурите са цветни и с размерите на деца в реален ръст. Те могат да се местят на различни места, с цел превенция на скоростта и повишаване вниманието на шофьорите.

"Основният ми мотив за поставянето на тези кукли е да помогна за безопасността на нашите деца. Нека бъдем по-отговорни и да запазим човешкия живот. Ако ние самите не осъзнаваме нашата отговорност при шофиране и да сме съпричастни с всички близки на загинали и пострадали при автомобилни злополуки, няма как да намалим негативната статистика. Жизнено важно е как се движим по пътищата, с каква скорост и дали спазваме закона за движение по пътищата. Нека пазим живота на близките си, на пешеходците и на всички нас самите", заяви председателят на сдружението Владимир Александров.

Европейската практика показва, че триизмерните кукли край пътя изострят вниманието на водачите, особено по време на учебната година.

"Благодарен съм на екипа ми, че е до мен. Благодарение на съвместната ни работа вече имаме над 70 инициативи само за 14 месеца, които са в помощ на гражданите на община Етрополе", каза още Александров.