Сблъсък по оста "Дондуков 2" - НС: Кой трябва да извършва реформите в службите?

От ИТН определиха предложението като политическа игра

12.09.2023 | 19:31 Редактор: Михаела Димитрова

Задочен сблъсък по оста "Дондуков 2" и Народното събрание. Причината - реформите в службите. И по-точно, кой трябва да ги извършва - президентът или парламентът.

Вчера Румен Радев отправи критика по темата за реформата в службите от Солун, където беше на посещение. 

"Реформа не означава да смениш ръководствата им с така наречените "наши хора" от записа", Тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. Нека се разберат, когато говорят за съгласуване с посолството, те всъщност срещу посолството ли тръгват", попита президентът Румен Радев.

Законопроектът на ПП-ДБ има за цел създаване на единна разузнавателна служба, която да обедини Държавна агенция разузнаване и военното разузнаване. Днес, обаче, от коалицията отказаха да говорят за реформата.

Делян Пеевски от ДПС също заяви, че движението би подкрепило евентуалната мегаструктура - да не се назначава от президента. 

"Принципно даваме подкрепа за обединение на двете служби и като цяла на службите, нека видим какво ще предложат колегите", каза депутатът.

От ИТН определиха предложението като политическа игра. От ГЕРБ вече изразиха подкрепа службите да бъдат реформирани.

Реформата в службите се обсъждаше многократно през последните 10 години, но така и не успяваше да събере нужната парламентарна подкрепа. Очаква се в следващите дни законопроектите да бъдат внесени за разглеждане и от депутатите в парламента.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR