Радев: Който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите

"Реформа не означава да смениш ръководството с "наши хора" от записа", заяви президентът

11.09.2023 | 21:37 Редактор: Михаела Кирилова
Радев: Който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите

Този, който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, структурата, задачите и функциите им, както и начина на взаимодействие с чуждестранните партньори. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Солун, помолен да коментира анонсирания законопроект за реда, по който се назначават ръководители на службите за сигурност.

По думите на президента не бива политици, които не познават функционирането и законодателството, свързано със службите, да се заемат с промени в тях. 

"Реформа не означава да смениш ръководството с така наречените "наши хора" от записа", заяви Румен Радев, визирайки записа от партийното събрание на "Продължаваме промяната" от май т.г. 

Президентът  припомни, че през 2022 г. ДАНС е отличена от САЩ с наградата "Джордж Тенет, която се дава само веднъж годишно и е за изключителния принос на агенцията за партньорството в укрепване на националната сигурност на САЩ и борба с хибридните влияния. По думите на Румен Радев, сега изглежда, че тези, които искат да правят "реформа" и да обезглавят службите, ще премахнат ръководството на ДАНС и по този начин всъщност ще обезсмислят оценката, дадена от нашите партньори от най-високо ниво. 

"Нека се разберат, когато говорят за "посолството", всъщност те срещу посолството ли тръгват?", попита президентът.

Попитан за освобождаването на главния секретар на МВР, държавният глава заяви, че Петър Тодоров е човек с достойнство и чест, който не приема да наблюдава как се съсипва системата и се правят назначения само за да се удовлетвори сценарият от записа. 

"В същото време той да няма абсолютно никакво влияние, а носи отговорност", допълни Румен Радев.

Снимка: БГНЕС