Здравното министерство с предложение: Автомати за лекарства да продават медикаменти с рецепта

Изключение се прави за лекарства за диабет, онкозаболявания, наркотичните и кръвните продукти

12.09.2023 | 17:55 Редактор: Михаела Димитрова
Здравното министерство с предложение: Автомати за лекарства да продават медикаменти с рецепта

Здравното министерство предлага въвеждането на възможност за продажба на лекарствени продукти чрез автомат, разполагащ с възможност за осигуряване на връзка в реално време с магистър-фармацевт. Това става ясно от проект за промени на наредба на здравното министерство, публикувана за обсъждане.

Предлага се автоматите за лекарства да предлагат за продажба и медикаменти, отпускани по лекарско предписание. Изключение ще има само за три групи заболявания - диабет, онкозаболявания, наркотичните и кръвните продукти.

Предлага се да се измени действащата уредба, която определя условията и реда за продажба на лекарствени продукти чрез автомати. По-конкретно в населени места, в които има разкрита аптека, на нейната територия да могат да се продават чрез автомат, разполагащ с възможност за аудио-видео връзка в реално време с магистър-фармацевт, разрешени за употреба в у нас  лекарства с рецепта. Изключение правят медикаменти, съдържащи наркотични вещества, антидиабетните лекарства, онкомедикаментите, както и такива, класифицирани във фармакологична група "Кръв и кръвотворни органи".

Повече по темата прочетете в Investor.bg