5 съвета как да инвестираме в интериора на кухнята

14.09.2023 | 15:55 Редактор: Михаела Димитрова
5 съвета как да инвестираме в интериора на кухнята

Често казваме, че сърцето на един дом е кухнята. Това е така, защото именно в тази топла стая най-често се събира семейството, за да споделя не само храната, но и емоциите и преживяванията си. В кухнята прекарваме не малко време от своя ден, докато приготвим вкусна храна и да я споделим с любимите си хора. Затова не е учудващо, че когато дойде момент за ремонт или реновиране на помещението, трябва да обмислим внимателно всеки аспект от интериора, за да е максимално удобен и функционален. Да инвестираме умно в обзавеждането на кухнята означава да си спестим излишни разходи в бъдеще и изгубено време. Ето няколко съвета, зад които се обединяват повечето интериорни дизайнери.

Инвестирайте в качествени шкафове

Преди да се насочите към избор на кухненските мебели, внимателно преценете и планирайте какви шкафове ще ви бъдат най-полезни. Много хора, които нетърпеливо купуват кухненско обзавеждане, след време споделят, че са избързали и не са планирали добре пространството и необходимите шкафове. Нека не забравяме, че кухнята е едно от помещенията, които най-много се разраства във времето, тъй като периодично купуваме нови чинии, чаши, прибори, съдове за готвене, както и разнообразни уреди.

При избора на шкафове помислете добре какво ще съхранявате в тях, как ще го подредите и предвидливо оставете място за бъдещи покупки. Това е един от най-добрите ходове, които можете да направите и е истинска инвестиция за вашата кухня. Защото при добро планиране ще избегнете претрупването на уреди и посуда по плота, и ще запазите красивия и стилен вид на вашата кухня.

В зависимост от мястото, с което разполагате и вкуса ви, можете да изберете различни варианти за кухнята - кухненски ъгъл, модулна кухня или стандартна кухня.

Разгледайте предложенията на "Мебели Виденов" и изберете най-подходящия модел за вас.

Обърнете внимание на плотовете

Влизайки в кухнята погледът ни веднага се спира върху плота - от какъв материал е направен, какъв е цветът му, солиден и качествен ли изглежда, какви предмети са разположени върхунего. Всичко това мозъкът ни отчита за части от секундата и преценява дали гледката му харесва.

Макар естетиката да е безспорно важна, от по-голямо значение е качеството на плота. А за да бъде забележителен е добре да съобразите всички параметри и да инвестирате умно в избора си на кухненски плот. Освен красив, той трябва да е солиден и достатъчно голям, за да побере всички ваши уреди и значими кухненски принадлежности.

Комбинирайте осветлението

Когато обзавеждате кухнята, вземете предвид както естествената светлина, която навлиза в помещението, така и изкуствената, която ще добавите. Един от начините да направите кухнята не само по-светла, но и внушителна е като интегрирате осветление под шкафовете и около плотовете.

Допълнително осветление около мивката е задължително, особено ако в тази зона липсва естествена светлина. Ако кухнята ви не е голяма, подберете по-светли цветове за стените, които в допълнение с богатото осветление да озарят стаята и да я направят да изглежда по-голяма и просторна.

Малки, повърхностни промени

Понякога малките промени в интериора могат да окажат голямо въздействие върху начина, по който възприемаме кухнята. Ако решим да подменим само част от шкафовете например или осветлението, без да правим цялостен ремонт, това е добра инвестиция в кухнята. По този начин променяме облика на стаята, обновяваме интериора, без реално да сме изхарчили огромна сума за ремонт. А чрез малки промени в обзавеждането можем да постигнем голям визуален ефект, който да ни спести средства и да забави същинския ремонт с няколко години.

Можете да промените интериора с няколко малки наглед детайли като например да смените трапезната маса и столовете или пък да ги замените с кухненски ъгъл. Тази промяна дори няма да ви коства големи усилия или извънредни разходи, а в същото време изцяло ще промени визията на стаята.

Друга малка, но важна и красива промяна е подмяната на основния ви сет с чинии за хранене. Инвестирайте в покупката на нов сет и няма да повярвате колко голяма ще е разликата в интериора само от тази дребна промяна.

Разгледайте предложенията за кухни и аксесоари в сайта на "Мебели Виденов".

Интегрирайте вратата в стила на кухнята

Макар да завършваме статията с този съвет, препоръката не е никак маловажна. Ако държите на завършената стилна визия на вашата кухня, инвестирайте в качествена врата, която да кореспондира с интериора на кухнята. Тази врата ще води вас, а и вашите гости към едно от най-важните помещения в дома и би било прекрасно, ако вратата е красива и елегантна, за да отива на цялостния облик на кухнята.

Снимка: "Мебели Виденов"