Ноември стана Моември!

Фокусът е върху мъжкото здраве. Всяка година у нас от рак на простата се разболяват над 1000 нови пациенти.

09.11.2014 | 12:59 Редактор: Петко Трухчев
Ноември стана Моември!

Ноември е месецът на мустаците и световната борба с рака на простатата. Това е най-често срещаното раково заболяване при мъжете. Всяка година у нас от рак на простата се разболяват над 1000 нови пациенти. Един от най-големите проблеми е късното диагностициране на болестта. Пускането на мустаци през ноември е израз на подкрепа в борбата с рака на простата.

 

Ноември + мустак = Моември. Символът на кампанията са черни, симпатични, мъжествени мустаци. Но фокусът не са мустаците, а ракът на простата при мъжете над 50. В света на всеки 3 минути един човек умира от рак на простатата. Коварното заболяване протича без болка, а симптоми са затруднено уриниране, болка, парене, кръв в спермата или урината.Ако се открие навреме, заболяването е 100% лечимо.

 

"Ракът на простата е най-често срещаното раково заболяване при мъжете в света. Ако ракът е в ранен стадий, то тогава можем да излекуваме пациента. Затова всеки мъж на 45 или на 50 трябва всяка година да се преглежда при уролог и да си прави кръвни тестове, които да покажат нивото на специфичните простатни антигени – дали са стабилни или се увеличават. Само уролог може да изследва простата Ви. Ако ракът бъде открит рано, е лечим. При късна диагностика, болестта е смъртоносна.", обясни проф. д-р Йенс-Уве Щолценбург, главен консултант и ръководител екип лапароскопски операции в Хил клиник.

 

 

За разлика от отворената операция, лапароскопската хирургия се извършва почти без разрези.Болничният престой е съкратен до 1-3 дни,а усложненията са сведени до минимум.
Пациентът се възстановява бързо и лесно се завръща към обичайния си начин на живот, обяснява проф. Щолценбург.

 

"Рисковите пациенти са тези,  които в семейството си са имали болен от рак на простата – например бащата или сина. Според статистиката рискът при тях да се разболеят е по-голям. В Германия например всяка година имам  нови 65 000 пациенти. Така че всеки мъж може да се разболее от рак на простата. Затова както жената ходи редовно на гинеколог, така и мъжа трябва да се преглежда при уролог.", допълни проф. Щолценбург.

 

През ноември в Хил клиник всички пациенти с рак на простатата могат да получат безплатна консултация. А всички останали могат да подкрепят онкоболните по мОстакат начин. Не зависимо дали са мъже или жени. Всеки може да пусне мустак през ноември, но и да дари средства за кауза. Още през 2003г. трима приятели от Мелбърн, Австралия решават да заострят вниманието на обществото към две пренебрегвани опасности, които дебнат по-силния пол – рака на простатата и депресията. Досега в световната инициатива Моември повече от 4 милиона Мобратя и Мосестри от 21 страни са дарили близо 560 милиона долара за каузата.

 

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова и оператора Димитър Розов.