Климатолог: България е пряко потърпевша на катаклизмите в Европа, не сме подготвени

Eкстремните промени влияят на много повече хора, заяви Симеон Матев

07.09.2023 | 17:37 Редактор: Вяра Димова

България не е само свидетел, но и пряк потърпевш на катаклизми на времето в Европа. Дълги суши и горещи вълни са последвани от интензивни валежи. Това е ясен знак, че тези екстремни явления не са само противоположни, могат да се случат в близки периоди едно с друго, а държавата отново не беше подготвена за тях. Tова заяви климатологът Симеон Матев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Отново се видя, че не сме достатъчно добре подготвени за такива събития. Вместо да се вайкаме и да се чудим защо се случи, по-добре отговорните хора за това да седнат и да се разработят така наречените планове за адаптации за климатичните изменения" коментира Матев.

Според госта, един добре разработен план със сигурност ще помогне в бъдеще за щетите от такива наводнения да бъдат по-малко и веднага да можем да се справим с други проблеми като се случи дадено събитие.

Климатологът описва тези явления като нови черти на климата в Европа. Климатът постоянно се видоизменя, но в момента тези екстремни промени влияят на много повече хора, за това трябва да им се обърне повече внимание. Наводненията по Черноморието са именно такъв случай, подценен от специалистите по времето.

Матев казва, че обстановката наистина не е изглеждала толкова валежоносна. Моделите в Гърция правилно са показали високи нива на валеж – 1000 мм, което е мусонна сума, нетипична за този регион. Българският бряг беше поразен от неочаквани масивни валежи. 

"Имаме станции, които измериха над 300 мм валеж. За някои места това е близо 40-45% от годишната валежна сума. Тоест, само за 18 часа пада валеж, който трябва да падне половин година, за 6 месеца", съобщи Матев.

Четете повече в bloombergtv.bg.