НСИ отчита ръст на производителността на труда

Най-ниска е в аграрния сектор – 7,6 лв. за един отработен човекочас

07.09.2023 | 16:00 Редактор: Михаела Кирилова
НСИ отчита ръст на производителността на труда

Производителността на труда в България за периода април-юни забързва отново темпа си и се увеличава с 1,7% на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за реалното увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на един зает.

След като през 2020 г. пандемията рязко сви производителността на труда в България под влияние на пандемичните ограничения, тенденцията се обърна в началото на 2021 г., а през миналата година, на фона на политическата и икономическа криза, отново последва забавяне на ръста. По данни на НСИ заетите лица в икономиката през второто тримесечие са над 3,561 милиона, а общият брой отработени часове е над 1,426 милиарда.

Според предварителните данни за второто тримесечие на 2023 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 12,906 хил. лева на брутна добавена стойност средно на един зает и 31,7 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 10,359 хил. лева БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 25,8 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 2,920 хил. лева БДС на един зает и 7,6 лв. за един отработен човекочас.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС