Хотелиер в Царево: Всички хотели в "Нестинарка" са наводнени, водата е до 2 м

Корито на река Черна не е чистено много отдавна, заяви

06.09.2023 | 12:56 Редактор: Елеонора Танева

Без работеща отводнителна система, но със застроени дерета и непочистени речни корита. Това е ситуацията в Царево, където рекордните количества валежи причиниха наводнения и разрушиха инфраструктура в района. При такава денивелация, каквато е в Царево, е важно да работят отводнителните системи, а такива липсват по всички пътища към къмпинг "Нестинарка". Това обобщи собственикът на почивна база "Синьо лято" в Царево - Борислав Петков.

Той посочи, че всички хотели в "Нестинарка" са наводнени, като на места водата достига 2 метра. В момента се работи по отводняването им с пожарни коли, но това няма да се случи бързо, тъй като количеството вода е "изключително". Няма бедстващи на "Нестинарка".

"Проблемът е, че не се взимат превантивни мерки - в последните 27-28 години това е трето или четвърто наводняване на този комплекс. Причината е, че той граничи с река Черна, чието корито не е чистено много отдавна", посочи Борислав Петков пред Bloomberg TV Bulgaria.

В Царево има и дерета, които са засипани и са превърнати в урегулирани имоти, добави Петков.

По думите му прогнозата е била за валежи, но за около 20-30 литра за квадратен метър, а падналото количество е било около десет пъти повече.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Вий
преди 7 месеца
МНОГО ЖАЛКО, ЧЕ СА САМО НАВОДНЕНИ. РЕДНО БЕШЕ ДА СА В МОРЕТО. Е ДАЙ БОЖЕ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ДА ОТПЛАВАТ ТЕЗИ ХОТЕЛИ ЗАЕДНО СЪС ЦЯЛОТО ДОМОЧАДИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ, РАЗБИРА СЕ И ТЕ САМИТЕ. ДАНО СА ПОВЕЧЕ. ДА ИМА МЯСТО ЗА ПРИРОДА. БЕТОНА В МОРЕТО, С НАЙ ИСКРЕНИ ПОЖЕЛАНИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Тонко
преди 7 месеца
Виновни са собствениците.....Ква работа има всеки един хотел на пясъка никва работа няма там.Второ няма тип диги които да пазят от такъв тип наводнения.......Преди години се случи същото в обзор. Сигнализирай за неуместен коментар