Бивша класна на убития Филип: За такива хора забрава няма

Тази вечер отново ще има протест пред МВР

05.09.2023 | 13:53 Редактор: Елеонора Танева

Тази вечер граждани отново излизат на протест в памет на убития на пешеходна пътека в София 14-годишен Филип.

"Тук имам снимки на 52 убити деца. На 18 ноември 2020 г., когато убиха Васко, за 3 убити деца и двама полуинвалиди трета година убиецът е на свобода. На всички тези 52 семейства убийци са на свобода. Законът защитава правото на това, че ти си невинен до доказване на противното. Не им се отнемат шофьорските книжки. Чакаме ето един такъв убиец на 3 деца да убие още 3 и тогава да се питаме защо стигнахме до тук ли?", пита майката на убития в катастрофа Васко - Петя Иванова.

Загиналият преди дни Филип също остава в мрачната статистика. Остава и в спомените на своите преподаватели и съученици.

"За мен той винаги ще остане един скъп човек, за мен той остана близък дори след като вече не бях негов класен ръководител. За такива хора забрава няма, за мен той е незаменим", сподели бившият класен ръководител на Филип - Радка Караджова.

Според директора на училището един от проблемите във войната по пътищата е липсата на отговорно поведение от младите водачи.

"Безумието е пълно, беззаконие, хаос, ненаказаност - всъщност може би това е големият проблем, защото не се спазват правилата за движение", коментира Нели Костова.

За да има ефективни наказания за нарушителите на пътя, трябва да се повиши събираемостта на глобите, коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

"Безопасността в България със сигурност трябва да е масивна инвестиция в превенция от гледна точка на инфраструктура. Това се прави на парче. Софийската община съобщи, че ще постави нови 15 "легнали полицаи" около училищата. Това ли е планът? В София има стотици училища", заяви Гунев. 

Родителите на убити деца при катастрофи ще организират протести всяка неделя, а на 11 септември ще се срещнат с министъра на правосъдието. 

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.