"Улиците се превърнаха в писти за пияни": Фандъкова с призив към депутатите

Нито знаците, нито "зона 30", която въведохме в централната градска част, могат да спрат пияните шофьори, заяви кметът на София

05.09.2023 | 12:50 Редактор: Елеонора Танева

За съжаление, улиците на нашите градове и пътищата на страната ни се превърнаха отдавна в писти за пияни, дрогирани или просто неспазващи закона. Вчера имахме среща при министър-председателя, заявих и там - от години призовавам за обединение на всички институции в борбата срещу високите скорости, защото високата скорост е това, което убива. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя отбеляза, че ангажиментите на общините са в монтирането на физически ограничители и редица инфраструктурни мерки, които изпълняват.

"Наред с повдигнатите пешеходни пътеки, за които много хора призовават, изпълняваме и други мерки, защото не навсякъде е възможно да се повдигат пешеходните пътеки", каза столичният градоначалник.

Тя коментира, че до 15 септември ще бъдат поставени 15 специални маркировки на най-натоварени места.

"Физическите ограничители са изключително важни, но нито знаците, нито зона 30, която въведохме в централната градска част, могат да спрат пияните шофьори. Призовавам отново НС да бъде приет закона, който да позволи хилядите камери, които всички общините имаме, да могат да бъдат включени в системите на МВР за контрол", призова Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Според нея дори и повдигнатите пешеходни пътеки не могат да спрат шофьори, които се движат с три пъти по-висока скорост. Кметът на София коментира и случая с блъснатото дете на улица "Гурко".

"Това е абсолютно безумие. Убиваме децата си по улиците на София и с цялата съпричастност, която всички ние имаме към почернените семейства е необходимо и обществото и институциите да направим всичко възможно това да спре", категорична е тя.

Кметът на София каза, че в столицата има над 800 осветени пешеходни пътеки и над 230 повдигнати пешеходни пътеки. В момента се работи по около 20 нови повдигнати пешеходни пътеки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)