Путин и Ким Чен Ун планират среща в Русия

Севернокорейският лидер ще пътува до Владивосток с брониран влак

04.09.2023 | 22:17 Редактор: Юлиан Христов
Путин и Ким Чен Ун планират среща в Русия

Руският президент Владимир Путин и върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун планират да се срещнат в Русия, съобщи в понеделник "Ню Йорк Таймс" (New York Times), цитирайки американски и съюзнически представители, запознати с въпроса.

Според тези неназовани официални лица се очаква Ким Чен-ун да пътува с брониран влак до Владивосток. Двете страни ще обсъждат въпроси, свързани с въоръженията.

Длъжностните лица добавиха, че докато се очаква Путин да поиска от ръководителя на Северна Корея артилерийски снаряди и противотанкови ракети, последният ще поиска от президента на Русия да достави на Пхенян модерна технология за сателити и ядрени подводници.

Официалните лица, цитирани от американското издание, също така обясниха, че се очаква двамата лидери да бъдат във Владивосток някъде между 10 и 13 септември, когато се провежда Източният икономически форум.

По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза пред репортери, че Москва обмисля провеждането на съвместни военни учения с Пхенян.

"Ние обсъждаме с всички участващи страни. Има смисъл... в края на краищата те са съседни страни... Нашето сътрудничество се простира отвъд обикновените учения с нашите китайски колеги. Ние също така провеждаме съвместни патрули", каза Шойгу в отговор на репортерски въпроси на пресконференция.

Също по-рано днес Националната разузнавателна служба на Южна Корея (NIS) заяви, че Русия предлага провеждане на съвместни военни учения с Китай и Северна Корея.

Според южнокорейската агенция Yonhap директорът на NIS Ким Кю-хюн е казал на парламентарната комисия по разузнаване, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е направил предложението по време на неотдавнашното си посещение в Пхенян, съобщава БНР.

Шойгу пътува до Северна Корея през юли, където се срещна с лидера на страната Ким Чен-ун и с министъра на отбраната Кан Сун-нам. Тогава Москва каза, че визитата има за цел "да допринесе за укрепването на руско-севернокорейските военни връзки".

Снимка: БГНЕС