Белият дом: Русия води преговори със Северна Корея за доставка на боеприпаси

Путин и Ким Чен Ун си размениха писма, в които се ангажираха да увеличат сътрудничество, каза Джон Кърби

30.08.2023 | 22:43 Редактор: Вяра Димова
Белият дом: Русия води преговори със Северна Корея за доставка на боеприпаси

Белият дом заяви, че Русия води тайни и активни преговори със Северна Корея за придобиване на редица боеприпаси и доставки за борбата на Москва в Украйна.

"Преговорите за въоръжаване между Русия и КНДР напредват активно", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, като добави, че основен акцент в разговорите са артилерийските боеприпаси за силите на Москва. Кърби отбеляза, че въпреки отричанията си Северна Корея е доставила на Русия противопехотни средства и снаряди миналата година за военната групировка "Вагнер".

Той заяви, че неотдавна руският министър на отбраната Сергей Шойгу е пътувал до Корейската народнодемократична република - Северна Корея - в търсене на възможности за придобиване на допълнителни боеприпаси за войната.

"След това посещение президентът Путин и лидерът на КНДР Ким Чен Ун си размениха писма, в които се ангажираха да увеличат двустранното си сътрудничество", заяви Кърби, цитиран от БГНЕС.

В ООН Съединените щати, Обединеното кралство, Южна Корея и Япония заявиха в съвместно изявление, че всяка подобна сделка би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност, забраняващи оръжейни сделки със Северна Корея - резолюции, които самата Москва е одобрила. Те заявиха, че след посещението на Шойгу в Пхенян друга група руски официални лица е заминала за Северна Корея за последващи разговори относно закупуването на оръжия.

"Русия преговаря за потенциални сделки за значителни количества и множество видове боеприпаси от КНДР, които да бъдат използвани срещу Украйна", казват съюзниците.

Снимка: БГНЕС