11 партии и 3 коалиции подадоха документи за участие в местния вот, сред първите е "Възраждане"

Първата партия, която се регистрира беше "Българска нова демокрация"

04.09.2023 | 13:58 Редактор: Михаела Димитрова

Започна регистрацията на партиите и коалициите за предстоящите местни избори на 29 октомври.

Днес документи подадоха 11 партии и 3 коалиции.

С опашки от желаещи да се включат в надпреварата за местния вот започна денят в Централната избирателна комисия. Първата регистрирана партия се оказа Българска нова демокрация. С 5345 подписа "Възраждане" бяха първата парламентарно представена партия, която се регистрира за местния вот.

"Ще участваме в изборите за всички общини като това са третите местни избори, в които участваме, първите избори въобще, в които "Възраждане" участваше след нейното създаване бяха през 2015 година и да се надяваме, че тези ще са много по-успешни от всички досегашни", коментира Петър Петров от партията.

"Доста са ни приоритетите, най-вече бих казал, че имаме нужда от смяна на философията, защото в София от години наред вече има един бизнес, който е абониран за обществените поръчки и трябва да се промени тази философия. И също трябва да обърнем внимание на крайните квартали, които до голяма степен в момента са занемарени, така, че една децентрализация на бюджета би била добре", каза кандидатът за кмет на София от "Възраждане" Деян Николов.

Още във вторник се очаква да стане ясно изрядни ли са събраните от партиите подписи.

"До този момент, подали документи са 11 партии и 3 коалиции, сега ще извършим проверка на подписките и в утрешния ден ако имаме върнати проверки с 2500 коректни записа – ще бъдат извършени и първите регистрации", коментира Росица Матева от ЦИК.

Регистрациите на партиите и коалициите за местните избори продължава до 13 септември. На следващия ден – 14 септември, регистрациите се изпращат от Централната избирателна комисия към ОИК.

До 18 септември пък всяка партия или коалиция трябва да регистрира в съответната Общинска избирателна комисия, кандидатите за кметове на общини, общински съветници и кметове на кметства. А за София, Пловдив и Варна и кандидатите за кметове на райони.