"Водата беше два метра, заля всичко": Хората в Каравелово все още помнят ужаса от потопа

Местните се справят с щетите благодарение на помощта от доброволци

02.09.2023 | 15:42 Редактор: Вяра Димова

Една година се навърши от опустошителните наводнения в Карловско. Бедствие - отнесени огради, потънали в тиня къщи, огромни дървета, потопени десетки съдби - така изглеждаше село Каравелово точно преди година, когато мостът над реката в центъра на селото се скъса и заля всичко. Днес хората си спомнят с ужас за преживяното. 

"Водата беше около 2 метра, дворът беше в трупи и дърва, не можеше да се мине. Всички огради бяха отнесени - гараж, кола, всичко. Качихме се на тавана, мислехме, че ще ни издави. Добре, че не падна къщата", спомня си Павлина.

Сега в очите ѝ има надежда. Оградата е готова, а калта и тинята изчистени. Година по-късно Павлина се среща а доброволците, подали ѝ ръка в най-тежкия момент. "Най много ни помогнаха доброволците, от общината Свищов изчистиха всичко, всичката тиня. Не знам как щяхме да сме сега, ако не бяха те", каза още тя.

"Заварих ужас. Това, което видяхме, не сме го виждали никога. Преди една година Павлина беше отчаяна, не знаеше как ще се справи със ситуацията. Къщата, дворът - бяха в затрупани в кал, но дойдохме с цел да помогнем, по реакцията ѝ си личеше, че ѝ вдъхнахме надежда. Година по-късно очаквах да е по добре. Минахме по улиците, има доста къщи, за които хората нямат средства", сподели един от доброволците - Любомира.

Павлина е получила само 375 лв. помощ от държавата. "За какво могат да стигнат 375 лв.? Не знам за какво съм ги използвала. Дойдоха по един климатик,  дадоха и бяла техника, но инфраструктурата виждате колко е направена", обясни тя.

"Доброволците могат да свършат само 10% от това, което трябва да се свърши. Останалите 90 ги вършат държавните институции и общината. В района на селата реките са почистени три пъти, сега започваме да правим нови речни корита", обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

И ако преди година Пенка с лопата изтребваше калта от градината на семейния ресторант, днес там се подготвя за сватба. 

"Благодарим от сърце на всеки един, който помогна, на всеки който дойде след 2 септември и ни помогна. Много време ни отне", напомни Пенка.

В засегнатите села раздаваха курбан и местните хора си пожелаха държавата да изчисти коритата на реките, за не се повтарят подобни бедствия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.