5 месеца след потопа в Каравелово и Богдан хората живеят в страх, реката влачи наноси

Тежка техника разчиства коритата, укрепват дигите

27.01.2023 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Тежка техника започна работа по разчистване на реките и укрепване на дигите в селата Богдан и Каравелово. Причината - опасността от нови наводнения след валежите от последните дни.

Пет месеца след наводнението, жителите на Каравелово все още живеят в страх. Всеки дъжд ги връща към кошмарния 2 септември, когато водната стихия потопи селото.

"Сама съм и само се моля да не идва това, което беше", споделя възрастна жена.

Заради критичната ситуация с повишаване на нивото на реката беше обявено  частично бедствено положение. В Каравелово днес пристигнаха трима министри, за да се запознаят със ситуацията лично и да припомнят, че към момента са отпуснати над 8 милиона лева от държавата за ремонт на пътищата и водопроводната мрежа.

"Включително от държавата са получени  допълнително още 12 милиона, като 9 от тях са за възстановяване на инфраструктурата. Парите са отпуснати, това е ангажимент на държавата, но сега кметът трябва да придвижи проектите", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Иван Шишков.

"В момента в месеците януари, февруари и март сме на етап избор на проектант и представяне на готови работни проекти, а от април започва строителството, но това е на  част от инфраструрктурата", уточни кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

В момента тежки машини и багери почистват наносите в коритото на реката, най-вече в стесненията, за да се оттича водата. Само за два месеца дълбочината на реката е намаляла с два метра заради наносите.

"Дежурни екипи ще обикалят по притоците по цялото течение на реката и ще дежурят и събота и неделя, докато се вдигне бедственото положение", каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Въпреки наличните средства възстановяването на инфраструктурата става бавно, защото се спазват процедурите по закона за обществените поръчки. Те могат да бъдат облекчени само с решение на парламента.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Вижте повече в репортажа.