Температурите в страната остават високи, на места днес ще превали

През уикенда се очакват повече облаци над планините

01.09.2023 | 07:09 Редактор: Михаела Кирилова

Днешният ден ще стартира с минимални температури в страната от 16 до 21 градуса. Преди обед ще има разкъсана облачност над източните райони до слънчево на запад и над Дунавската равнина.

През деня над западните райони облаците ще се увеличават, докато на изток ще се задържи облачно. Ще превали в планините от Западна България. 

Вятърът ще бъде слаб от запад със скорост до 20 км/ч. Максималните температури ще са от 29 до 32 градуса, в района около Русе и Сандански - до 33, 34 градуса. Над Черноморското ни крайбрежие облачността ще бъде незначителна. Вятърът ще бъде слаб от югоизток.

Максималните температури на въздуха ще бъдат от 27 до 30 градуса. Морската вода е с температура от 25, 26 градуса по северното крайбрежие до 27, 28 градуса по южното. 

Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,2 метра, по южното крайбрежие ще бъде по-силно с височина на вълните до 2 метра. Очаква се вълнението да се усили до умерено, главно на юг от Бургас.

Над планините времето ще бъде с разкъсана облачност в следобедните часове, над Рила, Пирин и над Родопите с прегърмявания. Вятърът по високите части, над 2200 м височина, ще бъде слаб до умерен от север със скорост до 25 км/час. Максимални температури над 2500 м височина - около 10 градуса, а на 1500м височина до 17, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

В следващите дни ще превали и прегърми в Рила, Пирин и по Черноморието. През уикенда се очакват повече облаци над планините, без съществени валежи. В неделя максималните температури ще са от 29 до 34 градуса.

В понеделник ще бъде предимно облачно със слаби превалявания в Западна България и по южното Черноморско крайбрежие. Във вторник над Черноморието ще има ниски облаци с възможност за слаби ръмежи, докато на запад ще бъде слънчево. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.