"Активни потребители": Замърсяването в морето е 16 пъти над нормата. РЗИ: Водата не е опасна

Кметът на Приморско обяви, че внася в прокуратурата сигнал срещу "Активни потребители"

31.08.2023 | 19:33 Редактор: Юлиан Христов

Продължава спорът между РЗИ-Бургас и Асоциация "Активни потребители" за чистотата на морската вода. Според д-р Сергей Иванов от Асоциацията замърсяването е 16 пъти над нормата, а според здравната инспекция - водата не е опасна за къпане.

В понеделник учени от Софийския университет и от здравната инспекция взеха съвместни проби от Попския плаж в Царево. Водата в едната епруветката се оцвети в синьо, другата остана бистра.

От "Активни потребители" обаче са категорични, че замърсяване има.

"15-16 пъти над нормата, но пък от друга страна има понижение от началото на месеца, когато беше 20 000. Но въпреки всичко, ние не препоръчваме на хората да се къпят на този плаж", каза микробиологът към СУ "Климент Охридски" Сергей Иванов.

Кметът на Приморско обяви, че внася в прокуратурата сигнал срещу "Активни потребители" заради компрометиране на сезона в Приморско и в Китен.

"Хората са на плажа, плажуват в тази прекрасна вода, в това прекрасно море. Няма висока заболеваемост. Няма никаква симптоматика за нещо подобно! Излиза някой и заявява това е така! На какво основание!?", попита Димитър Германов.

"Рязко спряха новите резервации, което се отрази сериозно на бизнеса и най-вече на самите туристи, защото те са си планирани почивката и някой ги излъга, че е много мръсно и отказаха резервациите", заяви Николай Николов от Туристическа камара Приморско.

"Снимах нарочно водата, виждаше се само дъното и мидите, водата е прозрачно чиста", коментира туристката Милена Манчева.

От РЗИ- Бургас отказаха коментар пред камера, но публикуваха резултатите от анализа на пробите от проведения мониторинг. Според здравната инспекция водата не е опасна за къпане. Посочено е, че инспекцията е установила краткотрайно замърсяване в зоните за къпане "Попски плаж" и "Китен – северен плаж", но установените стойности не крият риск за ползването на водите за къпане и не се налага да бъдат предприети мерки за временна или постоянна забрана за къпане.

Видно от посочените резултати, се установява наличие на ешерихия коли и ентерококи не само в зоните за къпане, които са били обект на изследване от Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Асоциация "Активни потребители".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС