Чиста ли е водата? РЗИ-Бургас, "Активни потребители" и учени от СУ взеха проби от морето

Проверките започнаха от плажа в Царево

28.08.2023 | 14:07 Редактор: Искра Ангелова

Учени от Софийския университет и от РЗИ-Бургас взеха днес съвместни проби от няколко плажа по Южното Черноморие, за които от асоциация "Активни потребители" изнесоха данни, че морето е мръсно.

Проби от морската вода бяха взети първо от "Попския плаж" край Царево. Изследването на "Активни потребители" и учени от Софийски университет в края на юли отчете стойности на ешерия коли 40 пъти над допустимите норми.

"Очаквам, в интерес на истината, стойности да са по-ниски, защото предния път беше преди един месец, когато всичко беше пълно. Сега сезонът е към края си, хората са по-малко, логично е и замърсяването да е по-малко", каза д-р Сергей Иванов, микробиолог в СУ "Климент Охридски". 

На терен възникна спор между двете институции за методиката на пробонабирането.

"Инструкциите са да се влезе на един метър поне на дълбочина и да се вземе поне на 30 см от повърхността. По тези изисквания работим ние. Морската вода на Попския плаж е изследвана от РЗИ само преди дни", коментира сътрудникът от СУ "Климент Охридски" Калин Атанасов. 

"Пробите, които взехме от тук, за мое учудване, визуално не беше добре водата, обаче излязоха пак под 250. Под 250 е отлично качество", коментира д-р Павел Харизанов от РЗИ Бургас.

След Царево бяха взети проби и от морската вода в Лозенец.

"За четвърта поредна година идвам, два пъти в сезона и нямаме проблеми, нито един път - чистота, хигиена всичко е наред, не е имало чревни проблеми", каза туристката Маргарита Михова.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Глупости
преди 7 месеца
Фекалиите на Варна..Но варненския залив е чист. Едно и също е навсякъде. Сигнализирай за неуместен коментар