Фермери vs екоактивисти - ще забранят ли на животновъдите пашата в националните паркове?

Според природозащитниците спирането на пашата е ключово за опазването на алпийските тревни местообитания

31.08.2023 | 16:15 Редактор: Юлиан Христов
Фермери vs екоактивисти - ще забранят ли на животновъдите пашата в националните паркове?

Екоактивисти са поискали забрана за паша на добитък в националните паркове. За това съобщават от Българския фермерски съюз.

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с настояване да бъде прекратено действието на интервенцията "Традиционни практики за сезонна паша" (пасторализъм) в националните паркове, трябва да отбележим, че аргументите, които те привеждат в подкрепа на искането си, са крайно несъстоятелни, пишат от съюза.

Според организацията екоактивистите твърдят, че спирането на пашата в националните паркове е ключово за опазването на алпийските тревни местообитания, защото пасищните животни унищожавали тези местообитания.

"Напротив, тревните местообитания са оформени като такива и са поддържани именно от пасищните селскостопански животни, които пашуват в тях от хилядолетия. И без пасищните селскостопански животни, които са неделима и съществена част от биоразнообразието на тези местообитания, последните са обречени на изчезване, поради обрастването с дървесна и храстова растителност, главно сибирска хвойна“, заяви ас. д-р Иван Механджийски, член на УС на БФС и председател на Развъдната асоциация на българските породи говеда – "Родопско късорого", "Българско родопско", "Искърско".

Според природозащитниците във високите части на планините са започнали да пасат много повече животни, отколкото пасищата могат да изхранят. От БФС контрират, че това не е вярно, тъй като при преброяването на селскостопанските животни у нас в периода 1905-1910 година, броят на говедата е бил 2 019 000, броят на овцете - 8 669 000, броя на козите -1 465 000, а това било в пъти повече от сега.

"Отчитайки факта, че тогава са се отглеждали основно местни породи селскостопански животни, то очевидно натоварването на пасищата е било в пъти по-голямо от сега", обяснява Механджийски, цитиран от БФС.

От там уточняват също, че подобни твърдения, които не са подкрепени със статистически и научни данни, "нанасят трайни и необратими щети както на тревните местообитания в националните паркове, защото те намаляват с намаляването на пасищните селскостопански животни, така и на животновъдството в големи региони на страната".

"А това са трудни, необлагодетелствани райони, силно застрашени от обезлюдяване, в които не е лесно да се намери поминък и затова обезлюдяват. Не е много еко да затрием тревните местообитания в парковете, да отнемем на хората в необлагодетелстваните райони един от малкото поминъци, които имат, и да обезлюдим селата", се казва още в позицията на БФС.

Снимка: БГНЕС