Изселват принудително от с. Влахи стадо с 500 овце от почти изчезнала порода

Защитници на каузата за запазване на породата организират петиция

10.08.2023 | 20:50 Редактор: Юлиан Христов
Изселват принудително от с. Влахи стадо с 500 овце от почти изчезнала порода

Стадо с 500 овце от почти изчезналата порода каракачанска овца ще трябва да бъде бъде премахнато от благоевградското село Влахи. За това съобщи един от инициаторите за защита на рядката порода Александър Петров с публикация във Facebook.

Идеята за възстановяването на породата е дошла на братята Сидер и Атила Седефчеви, които са художници. Според Александър Петров обаче те "дразнят местната власт" с инициативата си.

"Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници", пише той в поста си и допълва, че основна причина за искана за премахването на животните е мръсотията и миризмата от тях.

"Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10 август. Как се махат 500 овце за няколко дни? "Оправяй се!" По-важният въпрос обаче е защо! Защо да се махне единственото, което пази селото от смъртта? Защо се разпространяват лъжи, като този проект за лешояди на стойност 14 милиона(!)? Защото всеки, застанал на пътя на мутрите и мафията, трябва да бъде унищожен", пише Петров в публикацията си.

В подкрепа на братята Седефчеви е организирана петиция, с която се настоява за запазване на стадото и има призив към институциите и компетентните органи за подкрепа на животновъдите в страната.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Образователен център за едрите хищници/Александър Петров/Facebook