България с готовност да приеме най-много ранени от експлозията в Румъния

17 ранени румънски граждани вече пътуват към България

27.08.2023 | 18:56 Редактор: Михаела Димитрова

България е готова да приеме в болници част от пострадалите при експлозиите в Румъния, обявиха от здравното министерство. По данни на консулството ни в Букурещ няма пострадали български граждани. 

17 ранени румънски граждани вече пътуват към България. До този момент страната ни е изразила готовност да приеме най-много ранени от експлозията в Румъния. Тези, които са най-тежко пострадали са пожарникари, които са се втурнали да гасят огъня още при първата експлозия.

7 от пострадалите ще бъдат настанени в "Пирогов", ще има настанени във ВМА във Варна, двама в болниците в Пловдив и Русе.

При експлозията на бензиностанция в съседна Румъния няма пострадали българи, а страната ни приема ранените румънски граждани в болници у нас.

По спешност здравното министерство е създало щаб още през нощта, който да прецени възможностите на лечебната ни системата. 

"Осигурихме 17 реанимационни легла в клиниките по изгаряния. Германия е подсигурила 3 легла. Ние сме направили максималното", обясни заместник-министърът на здравеопазванетo д-р Бойко Пенков.

Очаква се взаимодействие между органите на МВР - да организират полицейски ескорт, за да се придвижат ранените. Има организация на летищните оператори за посрещане на хеликоптерите.

За пострадалите е осигурен коридор за незабавното пристигане, заяви за Bulgaria ON AIR посланикът ни в Румъния. 

Повечето от пострадалите са с висока степен на изгаряне. "Положението е много тежко. Летището в Русе е в ремонт, но въпреки всичко е създадена организация за кацане на хеликоптер", каза министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Повече вижте в репортажа на Аксения Мирчева.