"Като филм на ужасите": Експлозии на станция за пропан-бутан в Румъния, има загинали и ранени

Двама души загинаха, а 57 са ранени

27.08.2023 | 18:42 Редактор: Михаела Димитрова

Фатален взрив в Румъния: Двама души загинаха, а 57 са ранени при серия мощни експлозии на газ станция в град Креведия, близо до столицата Букурещ. Избухнали са два резервоара с пропан-бутан. Сред ранените има 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи. 10 души са в тежко състояние.

При първата експлозия огънят се е разпрострял до две цистерни и близките къщи. Близо 3000 души в радиус от 800 метра са били евакуирани. 25 коли на противопожарната служба са пристигнали на мястото за потушаване на огъня. 

Тогава избухва втората експлозия, която причинява изгаряния на още 39 пожарникари.

"Видя се голям пламък във въздуха, след около две секунди към нас се разнесе много силна взривна вълна. Имаше хора, които паднаха на земята. Страшно беше, като във филм на ужасите", разказа местен жител.

Огромни са материалните щети. Взривовете са разрушили къщи и са изгорили автомобили. 

Премиерът на страната Марсел Чолаку обеща, че пострадалите ще бъдат обезщетени. "Искам да бъда много ясен: Всички пряко или морално отговорни за тази трагедия ще си платят, независимо кои са и какви позиции заемат. Законът трябва да се прилага докрай", категоричен бе Чолаку.

"От утре всички газови станции в страната ще бъдат проверявани и неотговарящите на изискванията ще бъдат затваряни на място. Ако са необходими законодателни промени, ние ще ги направим", допълни той.

Прокуратурата е започнала две разследвания, включително за начина, по който е координирана работата на пожарникарите.

"Огънят все още не е напълно потушен. Има опасност от още експлозии на това място, защото там има трета цистерна, пълна с гориво", обясни ръководителят на отдела за извънредни ситуации - Раед Арафат.

Четирима от най-тежко ранените още през нощта са транспортирани в болници в Белгия и Италия. България също обяви, че пострадали от взривовете могат да бъдат настанени за лечение у нас. А от първите разследвания става известно, че бензиностанцията е собственост на кметски син и няма лиценз от 2020 година. 

Към момента се е използвала като склад за гориво. На мястото има общо 6 резервоара за пропан-бутан, всеки с капацитет от 10 000 литра. Според данните, в събота двама служители са се опитали да прехвърлят газ от един резервоар в друг, което е и най-вероятната причина за инцидента.

Повече вижте в репортажа на Вероника Янкова.