Здравният ни министър: Ще окажем помощ на 17 пострадали при взрива в Румъния

Сформирани са екипите на Спешна помощ, които ще осигурят транспорта на пострадалите румънци

27.08.2023 | 15:03 Редактор: Михаела Димитрова
Здравният ни министър: Ще окажем помощ на 17 пострадали при взрива в Румъния

България е готова да приеме за лечение 17 от пострадалите при вчерашните експлозии на бензиностанция край Букурещ, Румъния. Това обяви на извънреден брифинг здравният министър Христо Хинков.

"Първоначалната заявка към нас е била за осем души. В последствие броят им се е увеличил. Изразяваме готовност да окажем помощ на 17 човека, като седем от тях могат да бъдат хоспитализирани във ВМА - Варна, шест - в "Пирогов", а по двама могат да се приемат в "Свети Георги" в Пловдив и "Медика" - Русе", която е частна", обяви Хинков.

По думите му всички от пострадалите са в тежко състояние с над 50% изгаряния. Те могат да бъдат транспортирани у нас едва след като бъдат стабилизирани в Румъния и специалистите там преценят, че могат да пътуват.

Направена е реорганизация на легловата база, осигурени са специалисти и необходимата апаратура. Сформирани са и екипите на Спешна помощ, които да осигурят транспорта на пострадалите румънци след пристигането им до болниците. Те ще имат и полицейски ескорт, за да може предвижването им на българска територия да стане по-бързо.

"По моя информация с хеликоптери от румънска страна ще дойдат тук, ще кацнат на съответните летища в София, Варна и Русе. В Русе може би няма да бъда с хеликтоптер, но от летището с наш транспорт на спешната медицинска помощ ще бъдат хоспитализирани", обясни министърът, като допълни, че пострадалите ще бъдат настанени в клиниките по изгаряния на съответните болници.

По данни на българското консулство при инцидента няма пострадали наши сънародници.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков определи случилото се като "страшно бедствие".  "Явно са засегнати много тежко много хора. Още през нощта в 1 часа под ръководството на проф. Хинков се създаде един виртуален щаб, защото нямаше смисъл да се идва в министерството, който започна подготовката на нашата система, за да може да приеме пострадали хора от Румъния", каза, цитиран от "24 часа".

По данни на министерството други страни също са предложили помощ - Германия е предложила три легла, други по две или едно. "Ние като приятелски, гранични държави и народи сме направили максималното, за да може да облекчим и тяхната система да приеме повече хора", обясни Пенков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
Само мекерета чудят се по какъв начин да откраднат пари Сигнализирай за неуместен коментар