Радев реши за главния секретар на МВР: Мотивите за исканата оставка са политически

Искането за отстраняването му се припокрива със записа на партийното събрание на "Продължаваме промяната", пише в позицията на президента

24.08.2023 | 15:39 Редактор: Михаела Димитрова

Седмица след като правителството поиска оставката на главния секретар Петър Тодоров, "Дондуков" 2 с позиция по темата. Президентът обяви, че няма да отстрани Тодоров. 

"Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления". Това се казва в позиция на президентската институция във връзка с предложение за освобождаване на главния секретар на МВР Петър Тодоров, оповестена от прессекретариата на президента.

"Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на "Продължаваме промяната" от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта "местните избори ще са с наше МВР", допълват от президентството.

Става въпрос за следния изтекъл запис от съвещание на "Продължаваме промяната" преди 2 месеца: "Избори трябва да правим с наше МВР", казва Асен Василев.

"Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР. Държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените", пише още в позицията.

Освобождаването на Тодоров беше предложено ден след като убиха Алексей Петров. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
ето така се правят &
преди 7 месеца
"Избори трябва да правим с наше МВР", казва Асен Василев. Сигнализирай за неуместен коментар