ОЛАФ разследва нередности в изпълнението на жп проекти в България

Фокусът е върху финансови щети

23.08.2023 | 22:55 Редактор: Михаела Кирилова
ОЛАФ разследва нередности в изпълнението на жп проекти в България

Разследвания, извършени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и Европрокуратурата, сочат възможни нередности в изпълнението на жп проекти в България, се казва в прессъобщение на ОЛАФ.

Разследването на ОЛАФ се е фокусирало върху финансовите щети, причинени от предполагаеми нередности, по-специално при процедурата за възлагане на обществени поръчки и изпълнението на проекта. Според резултатите от разследването на ОЛАФ два от спечелилите обществена поръчка изпълнителя или не разполагат с технически възможности да изпълнят проекта, или са представили невярна информация за финансовите си възможности.

ОЛАФ закри разследването си с препоръка да бъдат възстановени 38 млн. евро и да бъде предотвратено изразходването на други 92 млн. евро. Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда - бившата ИНЕА - е органът, който сега може да реши дали да приложи препоръките на ОЛАФ.

При разследването са установени факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски средства и пране на пари. Подозира се, че изпълнителите, само за кратък отрязък от време, са направили фиктивни парични преводи към поредица кухи фирми, които впоследствие са довели до изтеглянето на суми в брой за над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с криминални досиета.

"Заедно предотвратихме ненадлежното изразходване на над 92 млн. евро и препоръчахме възстановяването на други над 38 млн. евро, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това разследване е пример как комбинация от административна (ОЛАФ) и криминална (Европрокуратурата) процедура за борба с измамите може да защити по най-добрия начин финансовите интереси на ЕС", каза генералният директор на ОЛАФ Виле Итала, цитиран от БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR