Обсъжда се екшън план за съкращаване на процедурите за наемане на работници от чужбина

Между 4 и 6 месеца отнема в момента

23.08.2023 | 10:41 Редактор: Елеонора Танева
Обсъжда се екшън план за съкращаване на процедурите за наемане на работници от чужбина

Една от основните задачи на Министерството на икономиката и индустрията е улесняване на достъпа до пазара на труда на подготвени кадри. Първата тема, която приоритизираме на регулярните срещи с представители на бизнеса, е свързана с трудовата мобилност. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на ежемесечната среща, която се провежда в министерството с представители на работодателските организации. На нея страните се обединиха около нуждата от екшън план за облекчаване на процедурите за трудова миграция.

Обсъдени са конкретни стъпки, които да гарантират достъпа на специалисти на българския пазар, включително съкращаване на времето за издаване на единно разрешително за пребиваване и работа. По време на дискусията стана ясно, че в последните години дебатът за трудовата миграция протича в различни ведомства. Министърът се ангажира да бъде определен координатор на процеса, като изяви готовност това да бъде Министерството на икономиката и индустрията.

На срещата е обсъдена и необходимостта от оптимизиране на сроковете за целия процес по стъпване на чужди работници на българския пазар и приоритизиране на конкретни профили, необходими на бизнеса. В момента, по данни на работодателите и институциите, срокът в България е между 4 и 6 месеца, а в Полша например е едва две седмици.

"Трябва да намерим начин да осигурим бизнеса и да му гарантираме предвидимост", каза още министърът и призова да се прегледа чуждият опит.

Работодателските организации подкрепиха идеята за намаляване на сроковете за кандидатстване на чужди работници и за единна държавна политика по процеса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)