240 км/ч на пътя преля чашата: Столичната управа с крути мерки срещу джигитите

Експерти са на мнение, че трябват по-строги наказания и санкции

18.08.2023 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

Камерите на КАТ засякоха летящ с над 240 км/ч автомобил по Околовръстния път в София. Всекидневно в столицата се засичат десетки джигити. Управата на София подготвя крути мерки на пътя преди 15 септември.

Институциите, поне засега, успяват само да регистрират нарушителите на пътя. Само за месец в София те са над 8 хиляди. 

"Опасявам се като обявяваме новите рекорди да не реши някой да ги бие. Това са черни рекорди. Най-често те са по Околовръстното", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

А всички нарушители просто чакат да получат наказателния си фиш. После - плащат. Чак когато се стигне до сериозно произшествие, започва големият дебат за вратичките в закона, позволяващи на виновните да се измъкнат. 

Експерти са на мнение, че трябват по-строги наказания и санкции за джигитите на пътя, за да има и по-голяма превенция. 

"Това е поредният случай на подобно нарушение. Дали ще е на магистрала, дали ще е в градска среда, където и да е, тази скорост е абсурдна и недопустима", настоя Георги Гълъбов от Института по пътна безопасност.

Според него трябва да се инвестира в система и камери за контрол по пътищата. 

"В момента имаме една гигантска административна дейност, най-голямата в България – дейността на МВР и Закона за движение по пътищата, най-големият капацитет е отделен за нарушителите на пътищата, но ние не виждаме промяна в дисциплината им", посочи Гълъбов.

След по-малко от месец трафикът в София ще стане особено натоварен. Децата се връщат в клас. А общината започва трескава работа, за да обезопаси пространствата около училищата. Започва поставянето на специална настилка с повишен коефициенти на сцепление. От общината са готови също да вържат над 700 камери към КАТ.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 8 месеца