Нова настилка в София трябва да светне червената лампичка шофьорите да намалят скоростта

Подготвяме се ударно за 15 септември, заяви председателят на СОС Георги Георгиев

18.08.2023 | 17:25 Редактор: Тодор Петров

Поставят специална настилка с повишен коефициент на сцепление на столични булеварди, близо до училища и детски градини. Полагането на тази настилка намалява спирачния път преди пешеходните пътеки и опасните зони, като може да се използва и в рамките на остри завои, където е важно доброто ниво на сцепление при всякакъв тип метеорологични условия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът Дончо Барбалов провериха полагането на такава настилка по бул. "Васил Левски", съобщават от пресцентъра на Столична община.

"Подготвяме се ударно за 15 септември и работим върху това да подобрим пътната безопасност", заяви председателят на СОС.

Иновативната настилка с повишен коефициент на сцепление се полага на 15 места в София - там, където по закон може да се поставят повдигнати пешеходни пътеки. Те са релефни и с дебелина от половин сантиметър. Неслучайно са и червени, защото когато шофьорите ги видят, трябва да им светне червената лампичка да намалят скоростта, стана ясно още от думите на Георгиев.